KİMİM

Üyelerimizin projelerimize daha fazla katılımını sağlayabilmek amacıyla İstanbul’da da kadınların ekonomik hayata daha fazla katılmalarına katkıda bulunacak bir proje üretmeye karar verdik. Bunun ilk adımı olarak proje hazırlama ve uygulama eğitimleri düzenledik. Ne iyidir ki, bu arayışımız ile İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Kadın İstihdamının Artırılması Mali Destek Programı hibe duyurusu çakıştı. Böylece kendimizi proje yazım aşamasında bulmuş olduk. Bu proje ile İstanbul’da kadınların çalışma yaşamına katılımının en düşük olduğu Fatih ilçesinde, çalışmak isteyip de meslekleri olmadığı için iş bulamayan 18-35 yaş aralığındaki kadınların meslek ve iş ihtiyacına cevap vermeyi hedefledik. Projenin bir başka hedefi de toplumsal cinsiyet kavramından dahi haberdar olmayan bölge kadınlarına ve aile üyelerine toplumsal cinsiyet farkındalığı kazandırmak


PROJE İLE BAŞARILANLAR

KİMİM projesi kapsamında İstanbul'daki yeme-içme ve konaklama işletmelerinde talep açığı bulunan Bulaşıkhane Personeli, Servis Elemanı ve Kat Hizmetleri Görevlisi pozisyonlarında çalışabilmeyi sağlayacak bilgi ve becerinin kazandırıldığı mesleki eğitim programları düzenlenmiştir. Bu mesleki eğitim programlarını başarıyla tamamlayarak Bulaşıkhane Personeli, Servis Elemanı ve Kat Hizmetleri Görevlisi pozisyonlarında çalışabilecek yetkinliklere ulaşabilen kursiyerlere işe yerleştirme hizmeti verilmektedir.


Proje kapsamında aşağıdaki faaliyetler yürütülmüştür: 1) Proje Ekibinin Oluşturulması, 2) Alan Çalışması, 3) Mesleki Eğitim Verilmesi, 4) Staj, 5) İşe Yerleştirme, 6) Bilinçlendirme ve Farkındalık, • Toplumsal Cinsiyet Seminerleri, • İşe Uyum ve Performans Takibi, • İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması 7) Raporlama

Projenin en zorlayıcı noktası yüksek meslek edinme ve çalışma ihtiyacına rağmen talebin beklenenin altında oluşmasıydı. Bölgede yaşayan ilgili yaş grubundaki kadınların önemli bir bölümünün çok sayıda çocuk sahibi olması, bakımlarına muhtaç yaşlıların bulunması, eşlerin çalışmalarına ilişkin olumsuz tutumları, otel ve restoranlarda çalışma konusundaki öngörülmemiş önyargıları ve halihazırda aldıkları yardımların kesilmesine yönelik endişeleri kursiyer bulunması önündeki en büyük engelleri oluşturdu.

Bu sorunu aşmak amacıyla, alan çalışması ile yaklaşık 2000 kapı çalınarak proje tanıtıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, İŞKUR ve Fatih Belediyesi Kariyer Merkezi ile işbirliği yapıldı. Başta Fatih ilçesinde faaliyet gösterenler olmak üzere, pek çok STK ve Halk Eğitim Merkezleri KİMİM hakkında bilgilendirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nün Kadın Sığınma Evleri’nde kalan kadınları projeye dahil etmemize olumlu yaklaşması ve İstanbul’daki Sığınma Evlerini projemiz hakkında bilgilendirmesi üzerine, proje kapsamı Fatih ilçesinden İstanbul geneline genişletildi. İstanbul genelindeki 12 İŞKUR şubesine şube müdürü düzeyinde bilgilendirme yapıldı. İŞKUR şubeleri tarafından sağlanan veri tabanları taranarak, uygun nitelikli adaylar saptandı ve bu adaylar telefonla arandı. Ayrıca İŞKUR da uygun adaylara KİMİM projesi yetkilileri ile irtibata geçmelerini belirten bir kısa mesaj yolladı. İstanbul İŞKUR tüm şubelere afiş ve broşürlerimizi dağıttı. Son bir yıl içinde Fatih Belediyesi Kariyer Merkezi’ne başvurup, KİMİM’de verilecek eğitimlerle ilişkili mesleklerde çalışabileceğini belirterek kayıt yaptırmış olan 1000’i aşkın kadının iletişim bilgileri alındı. Yaklaşık 500 kadın telefonla arandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Göç İdaresi ile yapılan görüşmeler ve Suriyeli sığınmacıların çalıştırılmasına ilişkin mevzuatta yapılan değişikliklerin yüreklendirmesi ile Small Projects derneğinde el işleri yaparak aile bütçelerine katkıda bulunmaya çalışan ve KİMİM kapsamındaki kurslara katılarak sertifika almak ve işe yerleştirilmek isteyen Suriyeli kadınlar arasından uygun bulunanlar ile irtibata geçildi. KİMİM Projesi görünürlük çalışmaları kapsamında afiş, poster, broşür vb. görünürlük malzemeleri üretilerek proje geniş kapsamlı olarak tanıtıldı. Kulübümüzün bu süreçteki en temel kazanımı projenin tasarımı ile uygulama arasında doğabilecek farklılıkları yeni yol, yöntem ve açılımlarla yılmadan, kararlılıkla en aza indirmeyi öğrenmek oldu. Çalınabilecek tüm kapılar çalınarak ortaklıklar artırıldı.

KİMİM projesinin 2. Yılı sonunda eğitimlerini başarıyla bitiren kursiyerlerden 5’i ile Meltem Açıkel gözetiminde çanta atölyesi kuruldu. Birbirinden güzel modellerden oluşan yüzlerce çantanın üretimine ev sahipliği yapan atölye halen Balat Kültür Evi’nde faaliyetlerini sürdürmektedir.

KİMİM projesinin 3. yılında ise Ev Tekstili Ürünleri Yapımcılığı başlığı altında Zeynep Genceolu Amerikan Servis, Runner ve Önlük Yapımının İncelikleri, Okka Grubu Battaniye, Meltem Açıkel Yastık ve Bibak Hobievi Amigurumi eğitimleri verdi. Başta el örgüsü yastık ve battaniyeler olmak üzere birçok farklı objenin hayata geçirildiği eğitimler tamamlansa da, yeni sezonda koleksiyon hazırlama hedefi ile çalışmalar sürdürülmektedir.


FOTOĞRAF

10 Mayıs 2018 – KİMİM Projesi 3. Yıl Sertifika Töreni
19 Nisan 2018- KİMİM Projesi 3. Yıl Eğitimleri
KİMİM Sertifika Töreni - 1 Nisan 2016
KİMİM Sertifika Töreni - 1 Nisan 2016
KİMİM Açılış Organizasyonu - 11 Ocak 2016
KİMİM Sertifika Töreni - 4 Mart 2016

VİDEO