Değişitlik Elçileri Programı, SAGE-İşte Eşitlik projesinin sürdürülebilirliğini sağlamak ve çalışma hayatında cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalığı proje bitiminden sonra da yaygınlaştırmak üzere planlanmıştı. Bu programa katılmaya gönüllü olan öğrencilerin bizlerin başlattığı İşte Değişitlik Üniversite etkinliklerini devam ettirebilmesi, aktif birer cinsiyet elçisi olarak hem kendilerini hem de çevrelerini konuya dair güncel bilgilerle donatabilmeleri için onlara toplumsal cinsiyet eşitliği alanında eğitimler verdik. Böylece, elçiler İşte Değişitlik oyununun moderatörlüğünü yapabilecek bilgi ve donanıma sahip oldular. Kendilerine birer İşte Değişitlik oyunu verilen elçilerin 2019-2021 arasında okullarında ve çevrelerinde oyunu oynatarak projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlamalarını bekliyoruz.

Değişitlik Elçileri Eğitimleri

Değişitlik Elçileri eğitim programlarının içeriği İşte Değişitlik oyununda yer alan soru ve vakalar ile üniversite etkinlikleri sırasında gözlenen bilgi eksiklikleri baz alınarak oluşturuldu. Proje Çalışma Ekibi cinsiyet eşitliğini farklı yönleriyle tartışabilmek, öğrencilerin konuya farklı bakış açılarıyla hâkim olmalarını sağlayabilmek amacıyla sekiz ayrı oturum planladı, ele alınacak konuların eğitmenlerini belirledi. Proje hedeflerini eğitmenlerle paylaşarak uygun eğitim içeriklerinin oluşturulması sağladı.

Proje koordinatörü de bu eğitimlere katılacak öğrencileri belirlemek üzere daha önce etkinlik gerçekleştirilen üniversite öğrencileriyle iletişime geçti. İşte Değişitlik Üniversite Etkinliklerine katılan dokuz üniversiteden 300’den fazla öğrenciye eğitim çağrısı yaptı. Google form oluşturarak, elektronik ortamda öğrencilerin katılımlarını ve beklentilerini sorguladı.

Değişitlik Elçileri eğitimlerinin birincil amacı, cinsiyet elçisi olmaya gönüllü 10 öğrencinin kapasitelerini geliştirmekti. Ancak, başta mentorluk programı katılımcıları olmak üzere cinsiyet eşitliği alanındaki teorik birikimlerini zenginleştirmek amacıyla uzmanlarla bir araya gelmek isteyen öğrencilerin (ve kimi mentorların) sayısı tahminlerimizi aşıp 83’e ulaşınca, eğitim bu ilgiye olumlu yanıt verecek ve tüm başvuruları kapsayacak şekilde genişletildi.

Eğitim hazırlıkları Farklı Yönleriyle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi posterinin tasarlanıp, sosyal medyada paylaşılması ile başladı. Ardından Eğitim Gündemi katılım gösterecek öğrencilere ve eğitmenlerimize elektronik ortamda bildirildi. Sunum dosyalarının ve ek görsellerin, bloknotların, kalemlerin, katılım sertifikalarının organizasyonu ile hazırlıklar tamamlandı.   

19 Ekim 2109 günü gerçekleştirdiğimiz Farklı Yönleriyle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi aşağıdaki konuları kapsadı.

·     Toplumsal Cinsiyet Temel Kavramlar, Prof. Dr. Fatmagül Berktay

·     Liderlik ve Cinsiyet Kalıpları, Prof. Dr. İnci Erdem

·     Kadınların İstihdama Katılımı, Terfi ve Ebeveynlik İzni Uygulamaları, Hüray Böke

·     Kadınların Eksik Siyasal Temsili, Z. Gül Üstün

·     Ev İçi İş Bölümü, Kadınların Zaman Kullanımı ve Bakım Ekonomisi, Öğr. Gör. Erdem Tüfekçi-Seçil Pelin Aka

·     Tiyatro Metinlerinde Kaybolan Kadınlığın İzini Sürmek, Ayşe Lebriz Berkem 

·     TV Dizilerinde Kadın İmgesi, Ayşe Ayhan-Ebru Büyükdağ

·     İlişkilerde Cinsiyet Eşitsizliği, Sinem Ilgın-Serap Ilgın 

·     Kıssadan Hisse, Melek Sine Berkem

Konu anlatımları sonrası öğrencilerin konuşmacılara sorular yöneltmesi için süre tanınarak eğitim pekiştirildi.

Farklı Yönleriyle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi’ne katılan ve Değişitlik Elçisi olmaya gönüllü adaylar arasından, proje direktörü ve koordinatörü gözlemlerine ve kısa mülakatlara dayanarak 10 öğrenciyi İşte Değişitlik Elçisi olarak belirledi. Bu gruba, 7 Aralık 2019’da proje direktörü, proje koordinatörü ve dernek başkanının katılımlarıyla uygulamalı oyun eğitimi verildi. Eğitim tam gün iki bölümde gerçekleştirdi; sabah oturumunda oyun oynatma uygulaması yapıldı, öğleden sonra ise oyun sırasında yöneltilebilecek soruların yanıtları konuşuldu, oyun içindeki istatistiklerin nasıl güncellenebileceği anlatıldı ve teorik konulardaki soruların cevaplanmasına destek olacak kaynaklar paylaşıldı. İletişimi sürdürmek için WhatsApp grubu ve paylaşımlar için Google Classroom uygulamasında çevrimiçi bir sınıf kuruldu. Aynı gün her bir elçiye İşte Değişitlik kutu oyunu ile oyunlar sırasında katılımcılara dağıtabilecekleri çanta, bloknot, kalem gibi hatırlatıcı hediyelerin kalanları paylaştırıldı. Ayrıca etkinlikleri raporlayabilmeleri için geri bildirim formları düzenlendi ve elçilere verildi. 

Gönüllü katılımlarıyla projemize ve cinsiyet eşitliği farkındalığının yaygınlaştırılmasına destek veren Değişitlik Elçileri İstanbul Üniversitesi’nden Ceren Albayrak, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Sinem Kısacık, İstinye Üniversitesi’nden Oya Büşra Öztürk ve Sude Öztürk, Marmara Üniversitesi’nden Tuğçe Bulut ve Züleyha Çite, Nişantaşı Üniversitesi’nden Hatice Özdemir, Sabancı Üniversitesi’nden Gökçe Naz Erkötüz, Yeditepe Üniversitesi’nden Rümeysa Turan ve Çamlıca Kız Lisesi’nden Sude Turan’a gönülden teşekkür ediyoruz. 

Değişitlik Elçileri Geri Bildirimleri 

Değişitlik Elçileri’nin proje hedefleri doğrultusunda birer kez oyun oynatarak toplamda 100 kişiye ulaşmalarını bekliyorduk. Uygulama eğitiminin hemen ertesinde, dört elçimiz hedeflerin üzerinde katılımlarla etkinlikler gerçekleştirerek 70 katılımcı ile oyunumuzu oynadılar. Proje dönemi sonunda ise tüm elçiler toplamda 120 kişiye ulaştılar. Elçilerimiz gerçekleştirdikleri etkinlikler sonrasında, yalnızca sayısal verileri değil gözlemlerini ve duygularını da aktaran geri bildirimlerde bulundular.

Oya Büşra Öztürk; “Önce çok önyargılı yaklaştılar, ama oyundan sonra bir buçuk saat kadar konuştuk. Hiç bu kadar etki edeceğini düşünmemiştim, çok mutlu oldum.”

Sude Turan: “Bu eşitsizliklerin kaynağının aile olduğu ve eşitsizliklerin aile ve eğitim kurumlarında verilecek eğitim ile çözüleceği sonucuna vardılar.”

Tuğçe Bulut: “Bir arkadaşımız kadınların işyerlerinde yaşadıkları sorunlara üzüldüğünü belirtti, kadınlar olarak işyerleri açıp, tüm kadınlara ve erkeklere ayrımcılık yapmadan nasıl çalışıldığını gösterelim” dedi.

Züleyha Çite: “Oyunu oynattığım katılımcılar çok istekli ve samimi görünüyorlardı. Oyunu üretken ve realist buldular, hatta kendi arkadaş gruplarında oynatmak istediklerinden bahsettiler. Açıkçası böylesine eşitlik anlayışına bürünmüş, bilgiye inançla bağlanan akranlarımı görmek beni çok sevindirdi.”

Kendilerini projemizin daimi temsilcisi olarak gören Değişitlik Elçileri hem okullarında hem de yakın çevrelerinde İşte Değişitlik oyununu oynatarak cinsiyet eşitliği farkındalığı yaratmayı sürdürüyorlar.