SAGE-İşte Eşitlik projemizin dördüncü temel bileşeni olan İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı 15 Kasım 2019 tarihinde Galatasaray Üniversitesi, Aydın Doğan Salonu’nda gerçekleştirildi.

Proje kapsamında uluslararası bir konferans düzenlememizin nedeni yerli ve yabancı uzman konuşmacılarla cinsiyet eşitliği karnemizdeki notlarımızı yükseltmenin yollarını ortak akılla bulmak amacıyla bir araya gelmek ve iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalık ve içgörü kazanmaya ve kazandırmaya ilişkin yerel çalışmalarımızı bir adım daha ileriye taşımaktı. İş yaşamında cinsiyet eşitliğini fırsat, gelir ve güç alanları temelinde ele alarak irdelediğimiz konferansta, hem ülkemizden cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmaları ile tanınmış isimlerle hem de Dünya Ekonomik Forumu toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında üst sıralarda yer alan, iş yaşamı ve politik katılım açısından dünyanın en iyi örneklerini oluşturan ülkelerden konuşmacılarla iyi uygulamalar, deneyimler ve öyküleri paylaştık, onların başarıya götüren mücadele pratiklerine ilişkin ipuçları edindik.

15 Kasım 2019 günü 9:00 itibariyle kayıt ve davetlilerin karşılanması ile başlayan konferansımız, tüm gün devam ederek hedeflerimizin üzerinde bir katılıma ulaştı, 240 kişinin imza vererek katıldığı başarılı organizasyona imza atıldı.

Proje ekibinin konferansa ilişkin çalışmaları Şubat ayında başladı; tarihin saptanması, salonun belirlenmesi, gündemin oluşturulması, olası yerli ve yabancı konuşmacıların listelenmesi ve daveti, konferansı birlikte gerçekleştireceğimiz bir organizasyon firmasının kararlaştırılması aylar sürdü.

Proje ekibi araştırmaları sonucu, yaklaşık 10 organizasyon firmasıyla ön görüşme yaptı, altısı ile karşılıklı görüşme planladı. Görüşmeler öncesinde projeyi kısaca tanıtan, konferansın amaç ve hedeflerini ve beklentilerimizi anlatan şartname dokümanlarını firmalarla paylaştık. Görüşmeler sonucunda, konferans organizasyonu için Node Mice, proje ve konferansın basın ve halkla ilişkiler ayağının yönetilmesi için ise Brand&More İletişim Danışmanlığı firmalarıyla çalışmaya karar verdik.

Node Mice ulusal ve uluslararası konuşmacılarımızın seyahat ve transfer planlamalarını, konferansın eksiksiz tamamlanmasına ilişkin tüm teknik ve idari alt yapıyı, salon düzenlemesini, simultane tercümeyi, ses ve görüntü kayıtlarını, ikramların organizasyonunu üstlendi. Proje ekibiyle sık sık yan yana gelerek, birlikte alınan kararları başarıyla uyguladı. Brand&More da konferans öncesinde düzenlenen basın toplantısı, konferans sırasında ve sonrasında hazırlanan basın bültenleri ve röportajlar ile başarılı bir tanıtım kampanyası yürüterek, gazete, dergi ve internet mecralarında yüksek görünürlük elde etmemizi sağladı.

Konferans gündemi konuşmacılar ve paneller olarak planlandı. Böylece, hem konuşmacıların deneyimlerini en iyi şekilde paylaşmalarına hem de soru cevaplarla konuların derinleştirilmesine imkân vermeye çalıştık.

Avrupa Soroptimist Federasyonu (SIE) Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüş olan üyemiz Emine Erdem, SIE üyesi olan ülkeler arasında eşitlik bağlamındaki deneyimleri örnek alınabilecek ülkelerin temsilcileri ile temasa geçti. Cinsiyet eşitliği sıralamalarında on yılı aşkın süredir ilk sırada bulunan İzlanda, politik katılım açısından dünyadaki en yüksek kadın temsiline sahip olan Ruanda, ebeveyn izinleri uygulamalarıyla öne çıkan Danimarka ile SIE Başkanı, Yardımcısı, Gelecek Dönemin Seçilmiş Başkanı ve Savunuculuk Özel Temsilcisi davetimizi kabul ettiler. 

Prof. Dr. İnci Erdem de gündemin yerel konuşmacıları ile ilgili titiz bir çalışma yürüttü. Cinsiyet uçurumuna sağlam köprüler kurmuş, özellikle fen, mühendislik, teknoloji (STEM) alanlarından başarılı kadınların ve iş hayatındaki eşitsizliği erkek gözüyle aktarabileceğini düşündüğümüz erkek konuşmacıların davetini üstlendi. 

Dernek Başkanımız Melek Sine Berkem Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Delegasyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni açılış konuşmaları için, ilçe belediyelerinin yetkililerini ve çeşitli STK temsilcilerini ise katılımları için özel olarak davet etti. Türkiye’deki bine yakın Soroptimist ile tüm KAGİDER üyeleri de iş yaşamında kadın erkek eşitsizliğinin derinlemesine ele alınacağı, deneyimlerin aktarılacağı kamuya açık bir etkinlik olan konferansımıza davet edildi. En az 80 katılımcıya ulaşmak üzere ortalama 400 kişiyi çağırmayı hedeflemişken, binlerce kişiyi şahsen davet ettik, yüzbinlerce kadının ise basın ve sosyal medya aracılığı ile konferanstan haberdar olmasını sağladık.

 

Konferansın yurtiçinde ve yurtdışındaki tanıtımı ve yansımaları tahminlerin ötesinde sonuçlar doğurdu. Fransa’dan bir doktora öğrencisi konuşma özetlerini talep etti. Birbirinden değerli katkılarıyla Uçuruma Köprü Kuran Kadınlar-İş Hayatında Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Konferansı’nı onurlandıran konuşmacılarımızın ulusal medyada yer bulan ifadeleri ise projemizin hedeflerine ulaşması yolunda önemli köşe taşları oluşturdu.

Melek Berkem: “Türkiye, 149 ülke arasında 130. sırada yer alıyor.” İşte Eşitlik konferansının açılış konuşmasını gerçekleştiren Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği Başkanı Melek Berkem: “Etiler Soroptimist Kulübü İş ve Meslek Kadınları Derneği olarak 30 yıldır kadın ve genç kızların hayatlarını geliştirmek için çalışan, ulusal ve uluslararası alanlarda fark yaratan ve ses getiren projelere imza attık. Bugün, Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz İşte Eşitlik Konferansı’mızda iş yaşamında cinsiyet eşitliğini fırsat, gelir ve güç alanları temelinde irdeleyerek alanında uzman ulusal ve uluslararası konuşmacılarla bir yol haritası belirlemeyi planlıyoruz. Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitsizliği sıralamasında ne yazık ki 149 ülke arasında 130. sırada yer alan ülkemizin toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında üst sıralara yükselmesi için konferansımızla birlikte farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Paolo Scialla: “Cam tavanın kırılması gerekiyor.” Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu (ABTD) Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İç İşleri Daire Başkan Yardımcısı Paolo Scialla “AB olarak, Türkiye’de kadınların eğitimi, siyasi güç haklarının eşitliği, iş hayatına katılımın artması ve her türlü şiddetin önlenmesi adına finansal destekler sağlıyoruz. Cam tavanın kırılması gerektiğine inanıyoruz. AB, kadınların iş gücüne katılımları için önemli çalışmalar üstleniyor. Türkiye’de çocuk bakımına yönelik projelerle ailelere maddi destek sağlandı. Şiddeti önlemeye yönelik projemizle birçok STK ile iş birliği yaptık.” dedi. 

Z. Gül Üstün: “Tek kanatla uçulamaz.” İşte Eşitlik projesinin hedeflerine değinen Proje Direktörü Z. Gül Üstün: “Projemiz kapsamında İşte Değişitlik Üniversite Etkinlikleri, Değişitlik Elçileri Programı, İşte Eşitlik Mentorluk Programı ve İşte Eşitlik Konferansı’nı hayata geçirdik. Projemizle ülkemizde cinsiyet eşitliği sağlanması çabalarına katkıda bulunmayı, farkındalığı artırmayı, kalıp yargıları değiştirmeyi, eşitlik bilinci oluşturmayı, gençleri ayrımcılıkla mücadele edebilecek becerilerle donatmayı, iş yaşamına katılımı ve kalıcılığı artırmayı hedefliyoruz. Tek kanatla uçulamayacağını herkese anlatma arzusundayız.” dedi.

Emine Erdem: “Daha fazla eşitlik, daha çok verimlilik demek.” 17 yıldır kadın ve erkeklerin eşit oldukları bir dünya hayaliyle çalıştıklarını ifade eden Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem: “Hepimizin bildiği üzere dünyada kadın ve erkekler hala eşit olarak fırsatlara ulaşamıyor. Küresel ekonomide, kadınların iş gücüne katılımının artması ile 2025 yılında 12-28 trilyon dolar seviyelerinde bir büyüme gerçekleştirilebileceği tahmin ediliyor. Özellikle de kadınların iş gücüne katılım oranının eşitlik seviyesine ulaşması ile dünya ekonomisinin %26 büyüyeceği öngörülüyor. Günümüzde erkek ağırlıklı üretim yapan endüstrilere kadınlar dahil olduğunda verimlilik %3 ile %25 oranında artıyor. Bugün şunu net bir şekilde biliyoruz ki, daha fazla eşitlik, daha çok verimlilik demek.” dedi.

Ufuk Tarhan: “Eşitsizliği ve çeşitsizliği ancak TeknoKadınlar çözebilir.” Dünyanın en etkili kadın fütüristleri arasında yer alan fütürist ve ekonomist Ufuk Tarhan: “Dünyanın neredeyse tüm sorunlarının altında kadınların bilim ve teknolojide olmaması yatıyor. ‘Erkek aklı baskın, kadın kabiliyetlerinden yoksun’ kaynaklarla geliştirilen sistemlerin dünyamızı sosyolojik, ekolojik, politik ve ekonomik açıdan getirdiği kaotik durum ortada. Biyolojinin bile dijitale dönüştürülebildiği bir çağdayız ve kadınlar hala bilimde teknolojide yok denecek kadar az söz sahibi. Eğer 2050’lere kadın-erkek eşitliğini sağlamadan ilerlersek uçan arabalar, robotlar, yapay zekalı asistanlar, hologramlar, dikey çiftlikler, Ay’a, Mars’a vızır vızır yolculuklar, bitmeyen enerji kaynakları hayallerimiz gerçekleştirilebilir. Ancak bugünkünden çok daha mutsuz, sağlıksız bir dünyayı yaratmış oluruz. Tüm ülkeler ve özellikle genç nüfusu ile özel önem taşıyan Türkiye, kaynaklarını kızların, gençyaşlı kadınların bilim, teknoloji öğrenmesine ve bu alanlarda ilerlemesine yönlendirmeli, seferberlik ilan etmelidir.” dedi.

Hafdis Karlsdottir: “Dünyadaki en eşit ülke olsak da, kadınların tam eşitliğe ulaşması için mücadeleye devam ediyoruz.” Avrupa Soroptimist Federasyonu Genel Sekreteri Hafdis Karlsdottir ilham verici kısa bir belgeselle desteklediği konuşmasında: “Cinsiyet eşitliği kendiliğinden gerçekleşmiyor. Biz kadınların tam eşitlik sağlanıncaya dek ortak eylem, dayanışma ve siyasal irade ortaya koymamız gerekiyor. İzlanda’da son 60 yılda sağlanan ekonomik büyümenin temel nedenlerinden biri, kadınların işgücü katılımlarının artmasıdır. Bugün kadınların %78’i işgücünün parçasıdır. Milletvekillerinin %38’i, belediye yönetimlerinin %47’si, her 3 üniversite öğrencisinden 2’si kadın. Küresel Cinsiyet Eşitliği İndeksi’nde son on yıldır 1. sırada yer alan ülkemde çocuk bakımı, güçlü sağlık sistemi ve ebeveyn izni kadınların iş hayatına katılmasında önemli paya sahip. Cinsiyet eşitliğinin dünyanın her noktasında akıllı bir iş olduğunu vurgulamamız gerekiyor.” dedi.

Appoline Kangabire: “Ruanda’nın sosyal ve ekonomik dönüşümünde kadınlar ön sıralarda yer aldı.” Ruanda’daki kadın hareketinin tanınmış isimlerinden biri olan Ruanda Soroptimist Guvernörü Appoline Kangabire “1994 yılında Ruanda’da yaşanan soykırım ülkeyi ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan harap etti. Yüzbinlerce insan soykırım kurbanı oldu. Kadınlar ve çocuklar vahşetin acısını yıllarca yaşadı. 1994’ten bu yana elde edilen en büyük başarı ise, Ruandalı kadınların ümitsiz ve mağduru oynamaktansa ülkemizin sosyal ve ekonomik dönüşümünde ön sıralarda yer alması oldu. Ruanda, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesini kilit kalkınma faktörü olarak konumladı. Ayrıca, Ruanda’da cinsiyete dayalı şiddet vakalarını ele almak için olağanüstü bir model kuruldu. 44 Isange One Stop Merkezi, şiddete maruz kalan kadınlara ve çocuk istismarı mağdurlarına 7 gün 24 saat ücretsiz hizmet veriyor. Merkezlerde tıbbi bakım, psikososyal destek, yasal hizmetler ve yardım hizmetleri sunuluyor.” dedi.

Elisabeth Nyadwe: “Siyasi arenada kadınlar lehine atılan küçük adımlar, işyerlerinde toplumsal cinsi- yet duyarlılığını da tetikledi.” Konferansta Kenya’daki toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili başarılı örnekleri de aktaran Avrupa Soroptimist Federasyonu Savunuculuk Özel Temsilcisi Elisabeth Nyadwe “Kadınlar, 2013 seçimlerinden sonra 1.883 seçilmiş sandalyenin 172’sini elinde tutuyordu. 2017 seçimlerinde ise Kenya tarihinde ilk kez kadınlar vali ve senatör seçildiler. Siyasi arenada atılan bu küçük adımlar, işyerlerinde toplumsal cinsiyet duyarlılığını tetikledi.” dedi.

Basın Toplantısı 

Projemizin ve ağırlıklı olarak konferansımızın tanıtımı için 6 Kasım 2019’da Brand & More İletişim Danışmanlığı firmasıyla birlikte Basın Toplantısı organize ettik. Toplantıya Hürriyet Gazetesi, Cumhuriyet Gazetesi, Yeni Şafak Gazetesi, Yeni Çağrı Gazetesi, Gözlem Gazetesi, Para Dergisi, Brand Age Dergisi, Bloomberg Businessweek Dergisi katıldı. Toplantıda, derneğimizin tanıtımını Melek Sine Berkem ve İnci Erdem gerçekleştirdi, projemizin amaç ve hedeflerini ve konferansa ilişkin bilgileri ise Gül Üstün aktardı. Basın temsilcilerinin soruları yanıtlandıktan sonra basın kitleri takdim edildi.